Categories
Održani koncerti

Održana dva koncerta na Krku, Košljun, 18. i 19. lipnja 2022.

KOŠLJUN, KRK – HPD „Slavulj“ Petrinja pod dirigentskim vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellia održao je proteklog vikenda dva koncerta na otoku Krku. Nastavak je to dokazanog prijateljstva Krka i Petrinje. Naime, nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio naše područje, a u kojem je bez svog prostora u Hrvatskom domu ostao i HPD „Slavulj“, upravo su im poduzetnici, ustanove i građani Krka, među prvima priskočili u pomoć. Povodom Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Krčani su prošle godine „Slavulju“ dopremili uređeni brodski kontejner kako bi im za prvu ruku poslužio barem kao privremeni smještaj za njihove notne zapise, opremu i više od stoljeća star notni arhiv. Još tada, „Slavuljaši“ su obećali kako će, čim popuste epidemiološke mjere, zahvaliti svojim prijateljima i dobročiniteljima s Krka, onako kako oni to najbolje znaju – glazbom, odnosno nekim od svojih koncerata.

Obećanje su ispunili prošlog vikenda, održavši koncerte na Košljunu i u Krku. Izveli su tom prilikom program sa svojih zapaženih uskrsnih koncerata koje su ove godine održali u Petrinji i Sisku. Zanimljivo je spomenuti kako se u tom programu, u sklopu kojeg su čak sedam skladbi izveli premijerno, nalaze i dvije skladbe iz ostavštine fra Ive Perana, svećenika, vjerojatno i budućeg blaženika koji se cijeli život bavio glazbom i čije se posljednje počivalište nalazi upravo na otočiću Košljunu. (Postupak beatifikacije fra Ivana Perana završen je u listopadu prošle godine na biskupijskoj razini i sada je taj postupak već u Rimu, na Kongregaciji za proglašenje blaženih i svetih).„Slavuljaši“, čiji dirigent Josip degl’ Ivellio radi na prikupljanju i očuvanju Peranove glazbene ostavštine, svoje su koncertno putovanje na Košljun i Krk tako nazvali „Putovima sluge Božjeg fra Ive Perana“.

Subota, 18. 6. 2022. franjevačka oaza mira, tišine, molitve i meditacije, otočić Košljun i posljednje počivaliste hrvatskog glazbenika, skladatelja, orguljaša i zborovođe, sluge Božijeg fra Ivana Perana OFM. U samostanskoj crkvi u kojoj je upravo Sluga Božiji fra Ivan održao nebrojeno puno koncerata, najstariji hrvatski zbor Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj održalo je koncert duhovne glazbe Putovima fra Ivana Perana. U skromnoj, ali prekrasnoj samostanskoj crkvi savršene akustike, tik do groba budućeg hrvatskog blaženika i sveca izveli smo raznolik program koji je uključio i dvije njegove skadbe! Hvala gvardijanu fra Diegu Dekliću na gostoprimstvu. Ponosni smo jer smo doživjeli ovu bezvremensku ljepotu jednog od najposebnijih samostana Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, zapisao je dirigent „Slavulja“, maestro Josip degl’ Ivellio o subotnjem nastupu na Košljunu.

Prije koncerta u samostanskoj crkvi na Košljunu, Slavulji su uz molitvu, na grob fra Ive Perana položili cvjetni aranžman koji je izradila njihova članica, Martina Štefanić. Drugog dana duhovne turneje, HPD „Slavulj“ Petrinja sudjelovao je liturgijskim pjevanjem na sv. misi u krčkoj katedrali.

Nakon sv. mise uslijedio je duhovni koncert koji je sadržavao skladbe M. Demovića, E. Cossetta, J. degl’ Ivellia, D. Bartoluccia, J. Vrkovskog, P. Doyla i fra I. Perana uz siguran i muzikalan solo Maje Ostojić i uigranu orguljašku pratnju Nikole Sebastijana Jambrošića.

Puni pozitivnih dojmova, članovi HPD-a „Slavulj“ zahvalili su svojim domaćinima na Košljunu i Krku – gvardijanu fra Diegu Dekliću, vlč. Josipu Vidasu i katedralnom župniku na gostoprimstvu, gradonačelniku Grada Krka Dariju Vasiliću i načelniku Općine Punat Danielu Strčiću na potpori te svima koji su pomogli u realizaciji dvodnevne turneje HPD-a „Slavulj“- od Ministarstva kulture i medija RH do SMŽ i Grada Petrinje.